Μία άλλη θεώρηση με αφορμή την επικαιρότητα.

 


Πολλοί μιλάνε για τον φασισμό αυτές τις ημέρες. Οι περισσότεροι τον καταδικάζουν και πολύ σωστά κάνουν. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, οι φασιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις δεν έχουν θέση.
Όμως, ο φασισμός δυστυχώς υπάρχει παντού, σε όλους τους χώρους.
Όταν θες να περνά μόνο το δικό σου και περιορίζεις τα δικαιώματα των άλλων, είναι φασισμός.
Όταν δεν μπορείς να ακούσεις τον άλλο και να δεχτείς την άποψή του, νομίζοντας ότι μόνο εσύ έχεις δίκιο, είναι φασισμός.
Διακατέχεσαι από φασιστική νοοτροπία όταν σε μια συζήτηση δεν αφήνεις να ακουστεί η αντίθετη φωνή, αλλά μόνον οι φωνές που συμφωνούν με την δική σου άποψη.
Πολλές φορές γίνονται διάφορα συμβούλια και οι αποφάσεις είναι εκβιαστικές και κατευθυνόμενες, προκατασκευασμένες.

Αυτό δεν είναι φασισμός;

Φαινομενικά δηλαδή, τηρούνται με απόλυτη ακρίβεια κάποιες δημοκρατικές διαδικασίες, οι αποφάσεις όμως που παίρνονται δεν είναι δημοκρατικές.
Άρα, ο φασισμός είναι ένα θηρίο που υπάρχει παντού και μέσα στον καθένα μας, άσχετα αν δεν εκδηλώνεται πάντα.


Το ζητούμενο λοιπόν είναι, αυτό το αιμοβόρο θηρίο να το πολεμούμε κάθε στιγμή, ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη δύναμή του και να εξαφανίσουμε την κυριαρχία του στην κοινωνία που ζούμε.
Για τους δημοκρατικούς θεσμούς πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ώστε όλες οι κερκόπορτες από τις οποίες μπορεί να εισχωρήσει ανα πάσα στιγμή ο φασισμός, να παραμένουν πάντα ερμητικά κλειστές.
Κανένα περιθώριο στις ακραίες συμπεριφορές, κανένα δικαίωμα στους εχθρούς της δημοκρατίας!
Στην Εκκλησία, τους δεχόμαστε όλους όταν μετανοούν. Στην δημοκρατία έχουν θέση μόνο όσοι σέβονται τις αρχές της και προσπαθούν να φέρονται στους άλλους με αγάπη και σεβασμό.

 

 π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών κατ’ οίκον λόγω της χαλεπής Λοιμώξεως και της Προασπίσεως των Συνόρων της Πατρίδος μας