Ημέρα Μνήμης!

Αν το 1821 είναι θαύμα -όπως και είναι- η αντοχή του Έλληνα σκλάβου των 800 χρόνων τί να 'ναι άραγε;
Θαρρώ πως ξεπερνά το θαύμα… Γιατί υπάρχει ένα τμήμα Ελληνισμού, που έζησε όχι 400, αλλά 800 χρόνια σκλαβιάς. Και όχι μονάχα κάτω από ένα, αλλά κάτω από πολλούς σκληρούς τυράννους.
Μπορείτε να συλλάβετε το μέγεθος του βάρους της αβάσταχτης σκλαβιάς οκτώ εκατοντάδων χρόνων; Κι όμως στους οκτώ τούτους αιώνες ο Ελληνισμός δεν δείχνει μία παθητική αντοχή. Ούτε είναι ο μυριοσκλαβωμένος ραγιάς, ένας μαραζωμένος, που κλαίει την μοίρα του. Ζει υπερήφανα μ' ένα τρόπο δυναμικό, με έντονο το εθνικό φρόνημα, άγρυπνη την εθνική συνείδηση. Τί κι αν έζησε ολότελα αποκομμένος από τον κορμό του Ελληνισμού, μόνος, κατάμονος, ριγμένος πάνω στον βράχο του, που τον σιγογλύφει αιώνες τώρα το υγρό στοιχείο; Εδώ ο Ελληνισμός είναι μία αναβίωση του μυθικού Προμηθέα - Δεσμώτου, που αλυσοδεμένος στον βράχο του σαρκάζει τους κατακτητάς που του κατατρώγουν λαίμαργα την σωθικά. Πρόκειται για την Κύπρο μας.

Σπουδαίος παράγοντας για την νίκη της Κύπρου εναντίον των Άγγλων ήταν ασφαλώς, το ότι αυτή πολεμούσε για το δίκαιο οι Άγγλοι για το άδικο. Όμως για να εννοήσει κανείς το πνεύμα της μεγάλης θυσίας και της ακατάβλητης μαχητικότητας των παλληκαριών του Κυπριακού αγώνος των ετών 1955-1959 πρέπει να 'χει υπ' όψιν του του μία βασική αλήθεια: Όλοι αλλά και οι περισσότεροι από εκείνους, που στελέχωναν κατόπιν τα δημιουργούμενα κενά της Οργανώσεως, στρατολογούνταν από την ΟΧΕΝ. Ήταν δηλαδή έφηβοι και νέοι, που είχαν γαλουχηθεί με τα νάματα των αληθειών του Ευαγγελίου του Χριστού. Εκτός από ελάχιστους όλοι υπήρξαν μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων, ορισμένοι δε και Κατηχητές ή ομαδάρχες χριστιανικών συγκεντρώσεων παιδιών.
Οι Ιεράρχες της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου τόνισαν επανειλημμένα, σχεδόν στερεότυπα όλοι:
"Οι νεολαία της Κύπρου, και ιδιαίτερα η θρησκεύουσα νεολαία, υπήρξε ο κυριώτερος συντελεστής της νίκης. Οι στρατιώτες της Εκκλησίας έγιναν συγχρόνως και εύορκοι στρατιώτες της Πατρίδας."
Ν. Π. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΟΥΣ 1955-1959


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών κατ’ οίκον λόγω της χαλεπής Λοιμώξεως και της Προασπίσεως των Συνόρων της Πατρίδος μας